Херсонським грибникам нагадують про обережність
На Херсонщині розпочався грибний сезон.

Голопристанський навчально-методичний центр цивільного захисту та безпеки життєдіяльності Херсонської області нагадує шанувальникам “тихого полювання” про обережність під час збирання і вживання дикорослих грибів.

Недотримання правил збору і консервації грибів може обернутися харчовими отруєннями.

 

ОСНОВНІ ПРАВИЛА ЗБОРУ ГРИБІВ

1. Збирати потрібно тільки ті гриби, які добре знаєте.

2. Ніколи не куштувати сирі гриби.

3. Не довіряти збір грибів дітям.

4. Не збирати старі, які переросли, запліснявілі, червиві, ламані гриби.

5. Купувати гриби потрібно тільки в спеціально відведених місцях, на ринках, де проводиться їх лабораторна експертиза.

ПРАВИЛА ОБРОБКИ ГРИБІВ:

1.Будь-які гриби потрібно ретельно промивати, а потім добре проварювати.

2.Не можна використовувати в їжі отриманий після проварювання грибів відвар, тому що він може містити всілякі шкідливі речовини з грунту і атмосфери.

ТЕРМІНИ ЗБЕРІГАННЯ ГРИБІВ:

Відварені солоні гриби зберігають при температурі від 0 до +2 градусів не більше шести місяців.

Мариновані, не пастеризовані гриби зберігають при температурі від 0 до + 8 градусів не більше восьми місяців.

Стерилізовані мариновані гриби зберігають при температурі від 0 до +15 градусів не більше 12 місяців.

Сушені гриби зберігають у сухому прохолодному місці не більше одного року.

 

У степовій зоні України відомо 180 видів грибів, придатних для вживання в їжу. У Херсонській області їх росте близько 100 видів. З них тільки близько 10-14 видів, традиційно збирається і вживається в їжу місцевим населенням. Це білі гриби, маслюки звичайні і маслюки зернисті, підберезники, підосичники, печериці, сироїжки, зеленушки, грузді перцеві.

ЧИ ВАРТО САМИМ ЗБИРАТИ ГРИБИ? 

Ну, хіба якщо ви виросли в лісі або дійсно добре в них розбираєтеся. І то не забувайте, що класти в кошик потрібно лише молоді і неушкоджені грибочки. Оскільки в старих, перезрілих, червивих накопичуються продукти розпаду. Ними можна легко отруїтися. Якщо немає часу відразу зайнятися зібраними грибами, то їх можна зберігати на холоді не більше доби.

Тим, хто в грибах розбирається слабенько, краще не ризикувати. Адже щороку з’являються повідомлення про випадки отруєння. Деякі закінчуються трагічно. Так чи варта вечеря з грибочками, зібраними власноруч, найдорожчого – життя? Краще вже в магазині печериць або глив купити.

Гриби можна розділити на чотири групи: їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні.

Їстівні гриби на Херсонщині виростають, як правило, в штучних лісах на піщаних аренах, в колках з берези, дуба, осики, вільхи, в плавневих лісах, вільшняк, в лісосмугах, на степових схилах, в цілинних степах, на пустирях, в садах, парках, біля житла людини.

До першої групи входять гриби, які мають хороші смакові якості і придатні для вживання в їжу.

До умовно їстівних грибів відносяться види, які використовуються в їжу тільки після попереднього відварювання. Причому варять їх розрізаними на частини не менше ніж двічі після 20 хвилин і добре промивають. Відвар обов’язково виливають.

Неїстівні гриби мають незначну поживну цінність через поганий смак, запах або жорсткої м’якоті.

Останню групу складають отруйні гриби, які містять токсичні для організму людини речовини, що викликають отруєння різного ступеня, можливо, зі смертельним результатом.

Щоб не помилитися, треба дуже добре вивчити характерні ознаки отруйних грибів. Існує багато невірних, але вважаються “перевіреними” способів відрізнити отруйні і їстівні гриби. Наприклад, поширені помилкові твердження, що від отруйних грибів скисає молоко, а цибулю і часник, як і срібні предмети, чорніють, коли їх варять разом з отруйними грибами. Деякі вірять, що отруйні гриби не уражаються хробаками або що всі вони мають неприємний запах і смак.

Ще раз нагадуємо «грибні» правила:

– ніколи не купуйте гриби на базарах з рук, навіть маленький шматочок блідої поганки, який загубився серед їстівних грибів, небезпечний;

– не збирайте гриби поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно-небезпечних зонах;

– категорично забороняється їсти сирі гриби, готувати їх потрібно в день збору;

– не давайте гриби дітям, літнім людям і вагітним жінкам;

– при перших симптомах отруєння слід викликати «швидку допомогу», а до її приїзду промити шлунок кип’яченою водою або блідо-рожевим розчином марганцю.

Оставить комментарий